En fin høstdag i september tar jeg turen til skytterbanen på Brekken i Eidsvåg. Madelen, Erik og Emil er i dyp konsentrasjon på treningen som foregår, så jeg lister meg inn.

Det er Eidsvåg og Eidsøra Skytterlag jeg besøker, og det er onsdagstrening for de unge lovende. Odd Gunnar Lien leder ivrig treningen og gir beskjed når ILD kan fyres. Dette har han holdt på med siden midten av 1980-tallet – imponerende!

Emil

Det skytes tre om gangen denne kvelden, men inntil fem kan trene samtidig når alle skivene er klarert. Ny pulje kommer etter endt halvtime og 30 skudd. Nå er det Mari og Simen Kvernberg som skal trene. De er med på andre året og syns det er gøy med skyting. Resultat vises på monitor/skjerm etter fem eller ti skudd er avfyrt.

 

FAKTA:

Fra 01.01.2000 ble de to skytterlagene slått sammen til ett lag. Før dette var de to egne lag, Eidsvåg stiftet i 1880 og Eidsøra stiftet i 1896. I 2005 ble det feiret 125 års jubileum med eget Eidsvåg-stevne med egen medalje.

Dagens styre består av: Lars Myrset, Odd Gunnar Lien. Lill Anita Toven, Egil Magne Hammervold og Rune Sagli.

Ungdomsutvalget består av: Joar Gikling, Ronja Hammervold og Odd Gunnar Lien

Antall medlemmer: 80 Voksne og 25 Unge

I en normal verden og hverdag arrangerer klubben bl.a Klubbmesterskap, Merkeskyting, treningsstevne for hurtigskyting, dugleiksmerkeskyting, skytingens dag etc. Eidsvåg-stevne ble arrangert frem til 2010 og laget har et håp om å gjenoppta dette. Det siste halvannet året har det vært liten aktivitet p.g.a. pandemi. Derfor er det nå godt å være i gang igjen. «I juni hadde vi en kjekk dag her sammen med 8.klasse fra Eidsvåg barne- og ungdomsskole», forteller Odd Gunnar. «Skolen hadde aktivitetsdag og skytterbanen og prøveskyting var en av dagens gjøremål. Håper på flere slike dager», sier Lien.

Laget har tidligere hatt innendørs treninger i Farmen barnehage og før dette i kjelleren på Ungdomshuset. Treningen innendørs startet allerede i 1985, så vi har med en gjeng flinke dugnadsfolk å gjøre.

Skyteprøve for storviltjakt tilbys også gjennom skytterlaget. Totalt i år har det vært avlagt om lag 80 prøver her.

Egil Magne, Ronja og Unni

Når en prater med og om skyting i Eidsvåg og omegn, kommer en ikke forbi familien Hammervold. Her går skytingen i arv i generasjoner.

Pappa Egil Magne har drevet med skyting selv siden ungdommen, og nå er det yngste dattera Ronja som blomstrer i sporten. Flere av de totalt fire jentene har også prøvd seg. Dette er et skikkelig familie-team-prosjekt. Støtte på hjemmebanen er viktig. Mamma Unni har i alle år fulgt både mannen og nå døtrene rundt om. Og matkurva er alltid klar til avreise, eller så venter god mat og støtte når de kommer hjem.

Mange fikk nok med seg den flotte skytingen til Ronja under Mestermøte og Frendecup (Norges cup) nå i august på Elverum. Hun kvalifiserte seg også til Nordisk Mesterskap i Danmark. Her ble det 3. plass på bane blant ungdommen og fantastisk 3.plass på felthurtig hvor hun konkurrerte med seniorene. Dette ble ei lærerik uke for Ronja. «Vi var sammen hele tide», forteller hun. «I vår egen boble. Og en lærer så mye av hverandre. I tillegg er det morsomt når det skjer noe heler tide», fortsetter Ronja.

Til daglig er Ronja å finne som lærling på Hydro på Sunndalsøra. Her startet hun som lærling for ett år siden og får tittelen som kjemiprosessoperatør når lærlingetiden er over. I tillegg har hun funnet kjærligheten i Surnadal med Tor Fredrik Mikkelsen. Han «traff» hun selvfølgelig på skytterbanen, og de er i dag samboere på hans hjemsted. Tor Fredrik er børsemaker og håper på sikt å kunne livnære seg av dette.

Pappa Egil Magne legger ikke skjul på at han savner minstejenta, men hun er flink til å komme innom. Da blir det gjerne ei økt med skyting, enten på Brekken eller 15 meteren hjemme på gården. Skyttermiljøet er godt både her hjemme og i Surnadal, mener Ronja. Og for henne spiller det ikke så stor rolle om hun trener med ung eller gammel, hun trives godt blant alle.

Jeg spør om ikke er nervøs når hun er i aksjon, men det har hun sjeldent eller aldri følt på. «Det går som det går, og jeg tror jeg bare befinner meg i min egne boble mens det pågår», ler Ronja. Hun har en smittende latter og et fantastisk humør. Vi ønsker henne og andre skyttere tilknyttet Eidsvåg og Eidsøra skytterlag masse lykke til!

Utklipp fra avis

Tekst og bilder er fra vårt kundeavis iMidta! i desember 2021.