Mandag 16. mai var vi heldige å få et lite innblikk i treningen, disiplinen og samholdet i Molde Karateklubb. Vi besøkte klubben i gymsalen i Eidsvåg hvor de trener hver mandag. De andre treningene foregår på Idrettens Hus i Molde på andre ukedager.

Klubben ble etablert i 2013 av Trine Mette Helset som selv har vært aktive og er i dag hovedinstruktør med 2.Dan og en utdannelse som gjør at hun kan trene og gradere egne elever. Trine kommer fra Vikebukt og var aktiv i Møre Karateklubb både på 1990- tallet og inn i 2000- tallet. Hun har to aktive perioder på landslaget med tre NM gull og i 2019 ble hun kåret til «Århundrets idrettskvinne i Vestnes Kommune» og prisen betyr mye for Trine. «Ja, det var jeg og Kjetil Rekdal som fikk utnevnelsen da», forteller hun og ler litt brydd. Hun er glad for prisen, men kanskje mest stolt over at hun og idretten får en slik oppmerksomhet, at idretten hennes blir sett og verdsatt pga min innsats både som utøver, klubbgrunder, trener og dommer. Prisen fikk jeg ikke bare for mine medaljer med fordi jeg har hatt et utvidet engasjement. Trine har aldri lagt sin lidenskap for sporten på hylle, men tatt den med seg videre for at andre skal få oppleve det hun fikk oppleve. «Å gi videre til barn og ungdom brenner jeg for den dag i dag,» forteller Trine.

Med seg på laget har Trine fire dyktige trenere, en har akkurat flyttet. Alle har 1.dan, svart belte. Dan angir dyktigheter innen kampsport og bæres sammen med et svart
belte.

https://moldekarate.no/trenereogstyret

 

Det er hele ni graderinger som leder til svart belte. Trine forteller at hun vil at elevene skal bli voksne før de får gradere seg til svarte belte, ikke alle opererer med en slik praksis men det er utvilsomt et kvalitetsstempel for vår klubb. Jeg forstår det kan være fristende å gi et barn svart belte, men jeg synes det er useriøst. Barn kan kravene til svart belte. Sporten krever tålmodighet og modning. Instrukser foregår på japansk fra første stund og jobbes derfor inn automatisk. I karate konkurrerer man i kata(mønster), og i kumite(kamp). Innen kumite er det mellom to utøvere, ingen kontakt hos barn, og semikontakt for seniorer. I kata kan man konkurrere alene eller tre sammen i lag-kata.

Klubben har i dag total omkring 85 aktive utøvere. Hvorav 15-20 trener fast på mandager i Eidsvåg. Ellers tilbyr de nybegynnerkurs både for voksne og barn, og de frister også med samlinger med naboer hvor de inviterer naboklubber fra Vestnes, Ålesund og Kristiansund til felles treninger. Det trenes i Idrettens Hus i Molde, men klubben er helt klart på leting etter egne klubblokaler for å ha sin egen japanske karatedojo(gymsal) å trene i. Viktig med klubbtilhørighet og det at de kan ha ting liggende fra trening til trening. Trine tror samholdet blir enda sterkere med et eget «klubbhus» og ikke minst at dem som satser har et sted å trene utenom vanlige treningstider også. For første gang i klubbens historie kan dette faktisk bli en realitet sier Trine pga at Romsdalsbanken har gått inn som generalsponsor. Vi ble hoppende glade da dette ble formalisert i fjor høst og vet at barn og unge i Molde kommune får direkte glede og utviklingsmuligheter av denne kontrakten.  Mathea Svensli og venninna Ine Nordli.
Mathea har trent karate i noen år og startet før klubben etablerte seg i Eidsvåg. Gleden var derfor stor da hun kunne gjenoppta treningen med samme trener i egen bygd. Denne kvelden er Ine med på sin første trening. For å se og prøve litt. Kanskje kan dette være noe for henne også. Mathea håper det. Hun trives godt med sporten og har allerede vært med på mesterskap. Nå sist var hun med på Åpent klubbmesterskap i Molde hvor fem klubber deltok. Her fikk Mathea to sølv.

Oliver og Tobias 

Oliver og Tobias Eidsør.
To aktive brødre som i tillegg til karate også er med på fotball, forteller en stolt mamma Lise Lotte. Hun er glad for at tilbudet har kommet til Eidsvåg og er imponert over alt de lærer innen disiplin og respekt gjennom sporten. Kan absolutt anbefales, forteller Lise Lotte.

28. mai var det ny gradering i Idrettens hus og da skulle 55 stykker av de unge håpefulle på ny i ilden for å stige i gradene. Det øves godt på treningen denne mandagskvelden og vi i Romsdalsbanken ønsker alle lykke til – vi er stolt sponsor.

Full konsentrasjon

God økt av Teodor denne kvelden