1. Sett deg konkrete mål
Det er bare å slå det fast med én gang: Sparing har aldri blitt sett på som «sexy» og spennende. Det er det på tide å gjøre noe med. Start med å tenke på hvorfor du legger til side penger: For å realisere drømmer. De aller fleste planer for fremtiden innebærer en eller annen form for pengebruk. Et helt konkret mål for sparingen gjør underverker for motivasjonen. Drømmene kan være både store og små:

  • Spare 300.000 kroner på fem år slik at jeg kan kjøpe meg egen leilighet
  • Spare 500 kroner de to neste ukene slik at jeg kan ta med kjæresten ut på middag

2. Kutt hverdagskostnadene
Det er vanskelig å spare penger om kontoen er tom på slutten av hver måned. Heldigvis kan forholdsvis små sparetiltak utgjøre store summer. En gjennomsnittsnordmann vil for eksempel spare tusenvis av kroner hvert år på å samle dagligvarehandlingen til én dag i uka. Her er flere forslag:

  • Dropp cappuccinoen du alltid kjøper på vei til jobb: 40 kroner pr. kopp*230 arbeidsdager = 9.200 kroner spart i året.
  • Kutt støttemedlemskapet på treningssenteret: 500 kroner pr. måned*12 = 6000 kroner spart i året.
  • Sett opp et budsjett. Kjedelig, men lurt. Hva har du disponibelt hver måned, og hvilke faste utgifter har du? Hold oversikt over pengebruken og se om du finner noen kostbare (u)vaner.

3. Opprett en fast spareavtale
Om sparingen virkelig skal monne, må du spare jevnt og trutt. Hos banken kan du opprette en avtale som gjør at et fast beløp overføres til sparing hver måned. Dette er de vanligste måtene å spare på:

  • BSU. Boligsparing for unge gjør veien til egen bolig kortere, og passer for deg som drømmer om egen leilighet. Du får bankens beste innskuddsrente, skattefradrag og ekstra gunstige lånevilkår den dagen du skal kjøpe bolig. Du kan spare inntil 25.000 kroner i året og inntil 300.000 kroner totalt i løpet av spareperioden. Opprett BSU-konto her.
  • Banksparing. For deg som ønsker en forutsigbar rente og skal spare i en kortere periode. Sparer du til neste års sydentur, er dette perfekt for deg.
  • Aksjefond. Forventet avkastning over tid i et aksjefond er høyere enn med vanlig banksparing, og er et godt valg deg som sparer langsiktig. Kom i gang med fondssparing i dag.