1. Hva lønner seg – eie eller leie?

Eie er mer lønnsomt enn noen gang, mens leie gir mer fleksibilitet til å flytte eller reise rundt. Hva du velger, avhenger av økonomi, livssituasjon og hvor stor frihet du ønsker. Er du heldig å få hjelp til å komme deg inn på boligmarkedet tidlig, ha i tankene at du bør beholde boligen noen år for å oppnå god fortjeneste når du selger. Om du ikke vil kjøpe ennå, gå sammen med flere i et kollektiv. Slik kan du holde leieutgiftene på et minimum, samtidig som dere kan dele på husholdningsutgifter. Sett pengene du sparer på BSU-konto, slik at du er bedre rustet for budrunder når du en gang skal kjøpe.

2. Sett opp et budsjett – gjør sparing til en sport

Kjedelig? Neida! Budsjett kan gjøres uten regneark og matteformler. Kartlegg inntekter og løpende utgifter på en enkel måte. Vær forberedt på å leve litt spartansk de første voksenårene og bestem deg for hvilke prioriteringer du skal gjøre. Det er mange rimelige løsninger som er like bra som de dyre. Arranger hjemmefest fremfor å gå på byen, gjør storhandel basert på en planlagt ukesmeny, lag niste og ta med kaffe på termos fremfor å bli gjenganger i kantinen. Og ikke minst bruk Finn.no for det det er verdt. Du vil fort se at det er hundre- og til og med tusenlapper å spare. Og akkurat det er jo ganske gøy!

3. Forsikringene er mange – disse bør du ha

Det er lett å tenke «det skjer ikke meg». Derfor står også mange unge uten dekning når uhellet er ute. Vær smart og sørg for at du betaler for de forsikringene du faktisk trenger, som innbo-, reise- og personforsikring. Disse dekker tingene dine i hjemmet ved tyveri, vann- eller brannskader, om du får frastjålet eller ødelagt ting du har med deg når du forlater hjemmet, og utbetalinger ved sykdom eller operasjoner. Men før du tegner noen avtaler, sjekk om du kan være dekket gjennom dine foreldres forsikringer. De fleste forsikringsselskapene har også gode studenttilbud. Snakk med flere og vurder tilbudene opp mot hverandre. Det vil garantert lønne seg.

Med disse rådene i kofferten, kommer du et lite stykke på vei inn i voksenlivet. Det er mange goder ved å være sjef over eget liv, men det beste er å være selvstendig!