Det er noe frigjørende med det å være nordmann på utenlandsferie. Vi slipper oss litt løs, for å kunne nyte late feriedager i langdrag. Unner oss å leve på en helt annen måte enn før. Frokost, lunsj, middag, og kvelds skal helst nytes på kafé eller restaurant. Der man kunne tatt beina fatt, hopper vi inn i en drosje. Tihi – hei hvor det går! Og når vi handler klær kjøper vi selvfølgelig dyrere merker enn vi gjør hjemme. Hva er poenget med å kjøpe noe som man like gjerne kunne ha fått tak i på den lokale Dressmann butikken, når man da først er i London eller Paris? 

Men er disse kjøp så viktige for at ferien blir vellykket? 

Dette er ikke en blogg med advarende pekefinger til deg som ønsker å ta med familien til utlandet nå i sommer. Bare et forsøk på å få deg til å tenke over hvorfor du reiste, hva som er viktig, og hva du kan unngå å pådra deg av utgifter. 

Selv liker jeg å reise for å oppleve noe nytt, gjerne til et sted med varmere vær, eller til en storby med historisk sus. Det er fint å vandre i en storby av type vi ikke har her til lands. Men det betyr ikke at man må starte dagen med et større restaurantmåltid. Fra hotellrommet kan man hente både vann i springen og som oftest kaffe fra Te-koker til å ta med i termos. Lunsj kan hentes på det lokale supermarked og fortæres i en park. Middager bør kanskje nytes på restaurant, men det er ingenting flaut om å be om få ta med restene tilbake til hotellet som nattmat. Et hotell hvor det er lov å nyte medbrakt drikke fra butikken på hjørnet.  

Garasjen min er full av de underligste suvenirer fra familien utenlandsreiser. De pleier å være utstilt i bokhyllen den første måneden etter at vi har kommet hjem. Deretter havner de bakerst i garasjen med tidligere års kopper, kar og tallerkener kjøpt på et eller annet lokalt marked i en eller fjern verdensdel. Dropp det! 

Allerede før du drar er det mye å spare på å planlegge godt. Sjekk at dine forsikringer er gunstige, så du hverken har trippelforsikret selve flyreisen, men heller ikke går i motsatt felle, med mangelfull sykeforsikring. Mange billetter, leiebiler m.m. er billigere hvor de bestilles god tid på forhånd. Ved kortbruk pass på at du betaler i lokal valuta når du får valget mellom disse og norske kroner. 

Selv liker jeg å handle min reisevaluta hjemme. Passer alltid på å ha noe kontanter på meg som jeg ikke har i lommeboka, men på et annet sted, gjerne i skoen. Slik er du sikret at du alltid har penger til å komme deg tilbake til hotellet etter at du mister lommebok eller får dine verdisaker stjålet.   

Det er jo noe farlig med å være frigjort nordmann i utlandet. Poenget med å være på ferie er jo å ikke tenke seg så mye, ikke passe på at alt er på stell, og kanskje vandre litt rundt i ukjente gater og dunkle smau der du normalt ville holdt deg på flombelyste fortau. 

Nei, ferie er til for å kunne slå ut håret, senke skuldrene og nyte livet. Ikke noe av dette koster nødvendigvis så mye. Selv liker jeg bare å sitte i selskap med en god bok nippende til en kopp kaffe, og se livet gli forbi. Suge inn inntrykkene fra folk som gjør sine daglige gjøremål som om de alle var med på en koreografert forestilling på piazzaen. En ferie som er lettere å nyte, jo bedre planlagt turen på forhånd er. Og billigere, desto mer gjennomtenkte dine kjøp gjøres!

God sommer og god tur!